Sunday, 31 July 2011

hari kiamat

hadith:- "Tidak akan terjadi Hari Kiamat sehingga kaum Muslimin memerangi orang-orang Yahudi. Maka mereka pun ditumpaskan oelh kaum Muslimin sehingga apabila orang-orang Yahudi itu bersembunyi di balik batu dan pepohon maka batu dan pohon itu akan berkata; Wahai kaum Muslimin, wahai hamba ALLAH, ini orang Yahudi ada dibelakangku, datanglah ke sini dan bunuhlah dia. Kecuali pohon Gharqad kerana sesungguhnya ia adalah pohon kaum Yahudi."

Wednesday, 27 July 2011

Tips menghadapi temuduga

sempena karnival kerjaya BN di STC Likas..:))


PERKARA YANG MENJELIKKAN PENEMUDUGA

Berikut adalah perkara-perkara yang sepatutnya anda elakkan ketika berada dalam bilik temuduga untuk mengelakkan penemuduga berasa bosan dan jelik kepada anda :
  1. Bercakap perkara-perkara yang tidak berkaitan secara keterlaluan
  2. Tidak memberikan tumpuan kepada penemuduga tertentu apabila ditemuduga lebih dari seorang penemuduga
  3. Mengelak dari menjawab soalan penemuduga
  4. Memandang rendah akan pengetahuan penemuduga, ini dapat dilihat dengan jawapan anda
  5. Mencabar penemuduga dengan bertanyakan soalan yang rumit dan terlalu teknikal
  6. Menggunakan nama-nama orang berpangkat atau terkenal dalam perbualan anda dengan temuduga dengan harapan penemuduga tersebut kagum dengan anda
Perkara-perkara ini bukan sahaja membosankan penemuduga, malah akan membuatkan penemuduga merasa jelik dengan anda dan seterusnya mengambil keputusan untuk mengenepikan permohonan anda untuk mendapat jawatan tersebut.


KAWAL EMOSI SEMASA TEMUDUGA
Semasa berada di bilik temuduga, kerapkalinya anda akan ditanyakan soalan-soalan yang anda kurang bersedia. Soalan-soalan ini kebanyakkannya seolah-olah “mencabar” kewibawaan anda.Apa yang perlu anda lakukan adalah :
  1. Ingatkan diri anda bahawa penemuduga sedang menguji anda
  2. Jawab dengan jelas dan lantang
  3. Kikiskan sifat ego anda
  4. Tenangkan diri anda sebelum menjawab soalan, selalunya penemuduga akan cuba menggunakan jawapan anda untuk membidas
  5. Banyakkan senyuman
  6. Berikan penekanan dalam jawapan anda yang menyokong butiran-butiran yang tertulis dalam CV/Resume anda. Berikan penekanan kepada pencapaian anda yang tidak boleh dicapai orang lain
  7. Jangan sesekali menunjukkan anda hilang minat terhadap pekerjaan ditawarkan
Selain itu, anda dinasihatkan supaya jangan tergopoh gapah menjawab soalan-soalan sebegini dari temuduga, ambil masa untuk berfikir sejenak,dan jawablah dengan fikiran yang tenang.




Wednesday, 20 July 2011

drama2x zaman comelku :)

heloww2..lama dah x menulis kat belog neh...xoxoxo..
haish..masa boring2x kat opis gini tetiba lak teringat zaman skolah yg sweet2 n cumil2x blaka..euwww..teringat plak, abis skolah jew, pekara wajib tgok TV la..drama yg paling aku ingat masa form 2, kegilaan bila drama KOREA mula masuk ke M'sia. aku suke gile2x drama nih. sgtt SWEET okk?skrg aku tgok balik pun masih lg nanges2x..arhh

♥ Autumn in My Heart 

2nd drama aku ikuti plak masa aku form 3 ka x silap.drama ni main jam 3pm dkat Tv3..

 Rosalinda 

drama ketiga aku tgok masa menengah atas.masa tu dah bujang la org bilang..hahaha..
drama ni main kat astro Prima ka x silap..tp best..sesuai dgn citanya dan umur aku masa tuh..
nice drama..drama ni jd kegilaan jgk oleh budak2x lelaki kelas ku..
(nehh..jgn sngka lelaki x layan drama2x)..hehee..
aku suka gak dgn pasangan dlm drama ni sgt kacak dan cantik..sweet jew aku tgok..cita ni main ptg2x..kdg2x aku xsempat tgok sbb ada kelas tambahan..perghhh (rajin pulaaa)..


♪♫ Freshie high School ♪♫





Thursday, 9 June 2011

16 hari lagi

16 hari lagi tuk aku dgn kwn2 terbang p UTM, Skudai, Johor..
apa mau buat d sini?ahh...aku bakal terseksa.huhuu..
dgn stamina yg nda penah xcercise..
2 minggu latihan pentauliahan d sana..
harap aku nda pengsan2 n nda telampau hitam! n masa amik sijil nda bikin malu!!

aku nda sabar jadi inspektor!! amin


gambar kenangan waktu praktikal IPD Beaufort :)

♥ LoVe ♥

im addicted to this song and sinetron  
♥ CiNta MeLody ♥

** every Mon-Fri 6.30 pm - 7.30

Wednesday, 8 June 2011

bila "keinginan" melebihi "keperluan"

eh? apa aku tulis ni..haha
ni kes tebaru aku bila aku sukaaaaa tgok hP!! dan berharap memilikinya jgk nnt =)
aku suka!

 ni pun aku suka!






aku mau juga ni..







tp tiada duit ku,membeli ini barang...
 haha....sgt lah ni manusia bilang..peacE!

Tuesday, 7 June 2011

try,cuba,test!!

▒)(▒)_______███☼███____(▒)(▒)
(▒)(█)(▒)__ ███☼██████
(▒)(▒)___██____████████
_________██____███▒▒▄▒▒....
__________██____█▒▒▒▒▒▒...
___________██____ █▒▒▒♥___(▒)(▒)
____________██_____▒▒____(▒)(█)(▒)
__________ __██____▒▒______(▒(▒)
_____________██__▓▓▒▓_______█
________██__██ ▓▓▓▒▒▒▓____█
_(▒)(▒)___███ ▓▓▓▓▓▓▓___█
(▒)(█)(▒)______▓▓__▓▓▓▓▓___█
_(▒)(▒)_____ _▓▓__▓▓▓▓▓___█___█
___________ ▓▓___▓▓▓▓_▓___█_█
__________ ▓▓___▓▓▓▓__▓▓__█
_________ ▓▓___███☼█__▓▓__█
___♥▒▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥ __▓▓_█
___ ♥▒♥▒▒♥▒♥▒♥▒♥▒▒♥▒♥__▒▒▒
____ ♥▒♥▒▒♥▒♥▒♥▒▒♥▒▒♥▒____█
______ ♥▒▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥▒▒♥▒♥__█
________♥▒▒♥▒▒♥▒♥▒▒♥▒▒♥▒♥
___________♥▒♥▒▒♥▒▒♥▒▒♥▒▒♥▒
_______________▓▓▓▓
(▒)(▒)_________▓▓_▓▓
(▒)(█)(▒)_______▓▓▓▓
(▒)(▒)_________▓▓_▓▓
_______________▓▓_▓▓
_______________▓▓▓▓
_______________▓▓▓
______█████████
________██____██
______█☼█____██
______█_______██
______________█☼█
______________██__█▄

:: teda kerja punya pasal (makan ELAUN buta) :: pEacE!!

Monday, 6 June 2011

07 jun 2011 hari bekerja?

cepatnya jam berlalu..apa ja yang ku buat klu d ofis ni.online seja lah..
siukk lagi outside work.tp itu bikin penat..(apa jua yg ku mau nih.tafakur sebentar =))
kejap lg jam 12.waktu MAKAN.aku sukaaa!
pEaCe!!

Sunday, 29 May 2011

"Hai Alam Pekerjaan, Bye Alam Persekolahan"

baru seminggu aku siap praktikal..ada 9 minggu lagi..hehehe..biarpun seminggu, macam2 dah aku dah lalui..1st day ke tempat kerja, awal gerak dalam jam 7 pagi dah sampai dek kerana takut jammed.tp aku sungguh bertuah.tempat tinggal dgn tempat kerja tidak pernah jammed plak..hehe..so, makin lama tiap hari makin on time 7.55 pagi baru sampai ofis (sgtlah menepati masa)..pastu 2,3 hari dekat ofis memang boring!..u x tahan uda.aku kena suh baca banyak contoh laporan projek, tp hari pertama ja baca.lepas tu bosan! (korang mesti mau pecaya apa aku cakap)...ntuk hilangkan boringan aku tuh, aku p minta la kerja dgn secretary. so, dapatlah kerja fotostet buku laporan projek syarikat tuk d hantar.adeh baru ku prasan, banyak gak projek besar dorang nih..(bos aku kaya la tu, dia ada 2 share syarikat)..

hari khamis bersamaan 28 Mei 2011, ahh..girangnya hati bila big boss bagitau esok ikut p JMG untuk sebutharga projek telaga pemantauan dkat Lohan Tailing Dam.lepas dari JMG tu terus p tgok site kat Ranau..ohh..tidaklah bosan kannn..?

hari jumaat bersamaan 29 Mei 2011, tepat 9 pagi sampai dekat JMG..mmg blurr la masa tu..rupanya aku bawa nama syrkat lain lah pulak..means, aku bawa nama JARABUMI BERGABUNG SDN BHD. jadi, klu syrkt tmpat aku keja tu xdapat projek tu, sekurang2nya sykat yg aku bawa masa sebutharga tu ada peluang tuk dpat kan..kesimpulan disini, orang cina pandai rebut peluang bisnes, sbb tu la dorang capat maju dan kaya..

OKEH..masa d Ranau plak, kami dgn syrkt2 lain yg mau rebut projek tu suma p tgok site.ada 12 borehole kena buat okeh!!okay..knpa mau buat borehole ni??

begini..dulu2 masa zaman kegemilangan Lombong Mamut,  dorang p buang ja sisa2 tu dgn buat 1 empangan besar d kenali Lohan Tailing Dam. okeh, skrg kawasan tu sgtt la berasid, sehingga penduduk2 d situ amat risau dgn air yang dorang minum.masa belajar geo sekitaran dulu, cikgu aku cakap rambut2 org sekitar sana suda d ambil sampelnya dan berbeza daripada org besa.mksud, dorang suda kena kesan dari kesidan yg amat dasyat itu.(sekian)..okeh, berbalik kpd projek tadi, telaga pemantauan ni di peruntukan oleh krajaan, untuk ambil sampel air bawah tanah dan d ujikaji apa penyelesaian yg patut d buat untuk kurangkan/hilangkan keasidan yg melampaui batas itu..

setakat ini dulu cerita saya..sekian dan peace! (mudah2an syrkt tmpt ku kerja dpt projek tu, bleh la aku buat repot LI dgn santekk)

Tuesday, 8 March 2011

**happy women's daY**

wahh.. x ku sangka, hari ni hari wanita sedunia lah pulakk...selamat hari wanita buat suma wanita dunia..aku tau hari ni hari wanita pun sbb dgar HotFm pagi tadi dan dgar spatah 2 kata dr Datin Seri Rosmah Mansor :). .hari ni rasa hepi lah sgtt..sbb dapat 2 baju yg sgt bezz dari dia.ehh?untuk hari wanita ka ni ya..(anggap jelah macam tuh kan)..thnx vy much to HIM..
very  LIKE the SMITH!

Sunday, 6 March 2011

al - bukhary

waktu aku form 5 dulu, skolah aku dapat la sumbangan dari Yayasan Al-Bukhary.dapat buku rujukan FREE, buku latihan soalan past year spm FREE dan kalau kelas hari sabtu dapat makan FREE.kelas tambahan tuh kami panggil "kelas al-bukhary".dulu aku tertanya2 jgk, apa benda la al-bukhary tu kan.rupanya yayasan ni kepunyaan sorang jutawan M'sia yang amat baik hati iaitu Tan Sri Mokhtar Al-Bukhary.


Tan Sri orang ke-8 paling kaya di Msia dan ke-32 di Asia..salute!! (si google)
serba ringkas kehidupan & bisnes Tan Sri yang aku baca dari sumber tenet:
-> beliau ada kelulusan spm
-> dulu hidup miskin, rumah x katil, x meja, x krusi pun..hidup susah
-> asal kluarga dari Yamen
-> anak ke-3 dari 7
-> mula berniaga tahun 70-an, ganti bapanya yang menternak binatang
-> ternakan tu kena penyakit
-> beralih arah dgn menjual daging kpd restoran2
-> peniagaan tu makin maju
-> beralih arah kpd perniagaan syrkt pengangkutan, dapat permit 4 lori kelas A.tp beli 2 lori
-> syrkat tu masih wujud sampai skrg dgn > 40 buah lori
-> tubuhkan syrkt pengedar beras
-> bisnes trus berkembang dan menambah lagi bisnesnya kpd gula
-> diberi kontrak untuk edar teh, tepung coklat, susu tepung, beras dan minyak sapi kpda kerajaan
-> dpt kontrak pembekalan susu dgn usahasama di bawah brand Fernleaf dan Anchor
-> jual kpntingan bekal susu sbb ekonomi meleset
-> dijemput ke delegasi di China, dan beliau menjalankan sistem "barter" iaitu tukar koko dgn teh china
-> bisnes makin maju, dpt kepercayaan bekalkan pakaian uniform dan kasut tentera
-> kemudian, mengembangkan bisnes dgn bidang perkapalan dgn menghantar beras ke Thailand, sbh dan srwak
-> alami kerugian dan terpaksa menjual kapalnya
-> memulakan bisnes dlm bidang hartanah dgn membeli tanah dan membuat perumahan
-> bergiat dlm 3 bidang penswastaan: berjaya membeli Johor Port dgn tender 330 juta dan menjayakan projek Pelabuhan Tanjung Lepas. kemudian terlibat dalam penswastaan air
-> membeli syrkat kejuruteraan 

Sehingga kini, Yayasan al-Bukhary membelanjakan lebih RM300 juta bagi aktiviti keagamaan, kebudayaan dan pendidikan. selain itu juga, Yayasan al-Bukhary hanya membiayai pelajar miskin. Antara inisiatif yang dilakukan adalah membiayai pelajar Muslim miskin dari serata ASEAN supaya belajar di Malaysia.

huh! kejayaan beliau amat aku kagumi..walaupun jadi jutawan, tp amal tetap beliau lakukan..terus aku pun memasang angan2 andai la 1 hari aku jadi macam ni.habislah aku jadi boros kannnn!

duit susah di cari, tapi senang di curi..kesimpulan: bila ada duit tu, jan lupa kpd org kurang upaya.Dari Anas bin Malik Radhiallahu Anhu katanya: Rasulullah Sallahu Alaihi Wasallam bersabda: “ Segeralah kamu bersedekah kerana bala bencana itu tidak dapat melangkahi sedekah.”(Hadis riwayat Imam Baihaqi).

 marilah klik sini dan berbuat amal : http://www.irm.org.my/portal/
(klik kat button DONATE)

p/s: trima kasih atas buku latihan past year spm biology.syukur dpat B jgk start dari 0.huh!

"he's my idol".PEACE!

adik @ sista

haa...gmbar kat atas nie lah orgnya..hehe merangkap adik aku yg sorangg...haishh...byak alkesah aku dgan dia nie...dari pekara nda sekret, sekret, separa sekret, sedang2 sekret suma lah kami share..nie serba sedikit pasal budak nie..
nama yg kwn2 dia panggil rainy OR chie2.kami pggil dia skrg "c adik" ; klu baba ku mau balik akan panggil la dia kuar "gund**" !! (hahaha! adik maafkan akak)
besday dia 23th july 1994 (masi muda, tp pikiran mcm urg tua bgka!)
tingkatan semasa, form 5 ( bdk sains d skul lama aku..sma dgan aku jgk :)..p/s nanti ko jadi geologist juga kah???haha
lain-lain tambahan, bakal menduduki spm tahun ini (2011)


▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓██████████▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓███░░░░░░░░░░███▓▓▓▓▓
▓▓██░░░░░░░░░░░░░░░░██▓▓▓
▓██░░░░░░░░░░░░░░░░░░░██▓

...██░░░░░░██░░░░░░░░░░░░░██
█░░░░░░████░░░░░░░░░░░░░█
█░░░░░░████░░░████░░░░░░█
█░░░░░░░██░░░░░░░░░░░░░░█
█░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░█
█░░░░░██░░░░░░░░░██░░░░░█
█░░░░░░█░░░░░░░░░█░░░░░░█
██░░░░░██░░░░░░░██░░░░░██
▓██░░░░░█████████░░░░░██▓
▓▓██░░░░░░░░░░░░░░░░░██▓▓
█████████████████████████
*yeah..aku musti belajar utk spm.bapa aku suh aku jadik DOKTOR!!

salah satu kegemaran dia adalah editting pixtures! so korang bleh la check out kat fb address yg terhimpun dgn pixture2 yg mantaps slpas d edit menggunakan SOFTWARE dari bestiest aku miss ELNA & photoscape. fb address dia ada 3 : 


selain tuh..aktiviti kegemaran ni budak adalah bermain badminton!!uhhh..dan aku akan jadi mangsanya untuk menemankan dia bermain di dewan atas sebab munasabab yg tertentu..(padahal aku heran klu aku balik hostel cmna???)..sebab munasabab adalah :
1. malu2 sma kwn2 yg bawa dia main..(padahal dlm hati suka)
2. bleh bawa keta. aku jadi bahan spya dia x kena marah.kunun aku sedang ajar dia driving (dulu lah..skg dia kena bg green lite uda bwa keta kesana kemari.ciss u!)

ni budak ah.sgt d kasi manja..org cakap, besa la anak bungsu.. (.eeeee..maluu suda besar)..tp aku x kesah sbb dia nda luki byak.luki sikit ja...(janji luki tu tatap ada kan!)..dulu sblum dia pandai bawa keta, aku jd driver dia p kedai.pastu apa lg.aku pun minta la blanja dia.contohnya : reload DiGi Rm5, sagu, pen, pensil etc..pa2 jala yg telintas d pikiran ku waktu tuh..hahaha..aku sgt suka kerjain dia..hehehe...penah dulu aku ajukan soklan dgn dia, begini:
  aku: ko x mau adik lg ka?
adik: x mau..hehee (sambil tesengih2 yg sgt sengih)
 aku: napa pulakk??
 adik: x mau lah.nnt aku x kena manja sudah..
 aku: ketawa dgn ter kahak2.. 


aduhh...malas uda aku type..tggu part 2 lah yaa..peace!


Saturday, 12 February 2011

buat si jebat di hari lahir mu

sapa dia "si Jebat"?haha..gelaran nih buat abang kandungku yang sorang..ampunkan adik kerana menggelarmu sedemikian..hari ni 12 Feb adalah hari lahir abangku.Happy Birthday Abg!..aku xda wish dia pun..haha..xpa la.harap dia jumpa blog aku nih, then bg jempol 5 kali dekat aku..

 
al-kisah abang ketika mula zaman kegemilangan kanak2 hingga sekarang :
 
>+ sejak lahir kami sentiasa bersama nda kira di mana berada.
 
>+ abang masuk tadika dulu
 
>+ aku masuk tadika tahun seterusnya masa abgku darjah satu
* masa ni kami bejalan kaki ramai2 dgn geng2 sekampung.jarak kampun ke sekolah kira2 1000meter. masa tu jalan pun masih gravel. asal kereta lalu ja, sure2 lah kena habuk kan.tapi itu nda mematahkan semangat kami p sekolah.paling best bila hujan, bleh tangkap berudu!

 
>+ masa umur kami masing2 9 dan 10 tahun.kami ikut kelas komputer (atas Restoran Rasa Sayang).

 
>+ time darjah 4 dan 5, kami pindah sekolah di pekan (bye2 kawan2ku)
* di sekolah baru ni, kami sangat mendapat perubahan yang drastik. kelas BI tip top, kelas Math power, kelas BM banyak latihan. kelas sains ada makmal.hmm..jauh sekali dengan sekolah sebelum ni. semua ada hikmahnya. di sini la juga dikira kami bedua start2 ada fans (perasaan memanjang).

 
>+ sampai umurku 12 tahun, abgku suda sekolah menengah.terasa pelik bila xda dia.tp sekolahku tetap diteruskan

 
>+ bila aku menjejakan kaki ke sekolah menengah, aku satu sekolah dengan abgku.tapi..sedihnya aku bila abgku tidak care suda dgn adiknya macam dulu.dia berubah belagak samseng!aku nda suka.pelajaran dia merosot drastik dr kelas A kena turun p kelas B.mana suda abgku yang sangat pandai mengira dulu?mana suda abangku yang bercita2 menjadi akauntan itu?

 
>+ sejak sekolah menengah, abgku hebat dlm sukan badminton dan olahraga. tingakatan 2, abangku pindah sekolah kat KK sebab terpilih masuk Sabah Badminton Assosiation(SBA). di sini la mulanya dia belajar merokok dan menjadi2 kenakalannya.penah dirotan sebab kedapatan merokok.
* sejak dari itu, keakraban kami tidak lagi seperti dulu
> oleh kerana kenakalan, mami dan baba hantar balik dia ke tempat asal kami.sampai la habis SPM

 
>+ ting 4,5 dia skolah TekniKen dan mengenali seorang gadis yang amat dicintainya. Cik Melur. cik ini lah tempat abgku meluahkan sgala masalahnya

 
>+ lepas SPM, abangku malu kwan2nya suma masuk poli.dgan terdesak dia masuk IKM.masa tu parents tidak lagi menaruh harapan apa2 pada dia.aku yg selalu curi2 tgok result dia tiap sem.masa tu aku rasa ABANGKU SANGAT HEBAT!!.aku nda sangka resultnya baik sekali. math eng A+?huh!.tp knapa dia sembunyikan result dari pengetahuan semua..
 
>+ habis IKM abgku terus diburu utk keja di PetroPipe sepanggar.abgku kata sangat teruk kejanya. dia berhenti. then, kerja dekat kedai part2 kereta.itu pun dia tahan brapa lama ja.kemudian, satu tragedi tragis berlaku dlm hidupnya.aku x penah nampak abgku begitu kecewa dan amat sedih sekali.satu penyesalan yang tidak akan habis.aku hanya mampu berkata "xda jodoh antara mereka"
 
>+ parents sgt bimbang ttg keadaan  dan keselamatan dirinya. dia diburu samseng sbb salah sorang anggota samseng tu mencuri HP kepunyaan Cik itu. dia sgt sayangkan HP tu sbb banyak kenangan di dalamnya. dia sanggup berdepan dgn samseng2 tu.kami d umah cemas!
 
>+ akhirnya, abgku menyerah kalah dan kembali
ke kampung halaman.(sbb mamiku janjikan akan bagi HP yg serupa untuknya)
 
>+ abgku masih xdpt lupakan suma kenangannya bersama cik itu. masa tu abgku sudah bekerja di Jabatan Kebajikan. masa tu juga dia apply PDRM arahan mami.
 
>+ sebelum abgku berangkat pegi latihan, dia berkahwin dengan Gf barunya.aku x tau samada dia betul2 suka atau mcmna ketika tu.
 
>+ dan sekarang . .  abgku salah seorang anggota trafik. menetap di Johor bersama anak dan isterinya.

abg...hanya mampu adek doakan kebahagiaan abg dan semoga sikap abg lebih matang dalam semua hal. amin. selamat hari lahir abang

gambar kenangan di waktu pernikahan abg.gambar terakhir kami berdua buat setakat ni

8th Feb1964



8th Feb1964

hari ini dalam sejarah yang tercatat pada surat lahir, seorang baby pompuan telah dilahirkan oleh ibu kandungnya. baby pompuan tesebut diberi nama HAYATI BT. MUL. dia adalah 'my mom" :)..hehe..tarikh spt yg terdapat pada title utama tu adalah brthday my mom..hmm...tp memandangkan aku skolah agak jauh (lebih kurg 90km dari pekan tenom), so aku ngan sist aku yg gemm tu order kek tempat c afifah..kek dia nih amat sedapp ya..krimnya nda manis, namun berlemak..kami kira-kira mau beli sayap bakar la nih (tempat keturunan siti)..tp my mom sound maw spend kepsi!yeah2..paling hepi tahap gaban laa my sist aku yg gemm tuh!..pastu kami p la membeli.then celebrate d umah..hepi besday mamii...we  u.

tentang mami ku...
panggilan yat (bapaku yg panggil)..kwn2 mamiku called her "ati/yati"..dan klu d kalangan para kerabat kuarga ku yg very big "mumy yatt", even my cuzzie punya anak pun panggil cmtu gak.xda panggil "nenek".ini menunjukan mamiku wlupun dah separuh usia, still maintain!..lagi aku terasa lucu bila org2 tenom gelar "datin".aku terpaksa la digelar "anak datin" terasa berada di awan nano!  aiseh...
mamiku uda lama bekhidmat dgn kerajaan d bawah naungan Jabatan Kebajikan Masyarakat.so sapa2 mau tanya sal bantuan kebajikan, bleh la ask her k. mamiku ni ada timing2 dia "amat sibuk". especially masa banjir.faham2 jala, tenom tu brapa kali banjir per tahun.(lihatlah gambar di atas).slen tu juga, mamiku akan urus mangsa kebakaran.contoh la..hari ni rumah c polan ni tebakar.then, mamiku akan p tempat kejadian amik gmbar dan buat borang permohonan zink,papan,beras,ikan tin...etc!
satu hal yang wat aku sangat tabik dgn mamiku ni adalah tidak lekang dengan aktivitinya..hmm rutin tiap petang isnin, rabu & jumaat, mamiku bersama teman2 sepasukan akan bermain badminton d dewan. even dia bilang sakit masa tuh, tetap jua p main (addicted).wlaupun tiap hari p keja, mamiku ni akan pulang jua on time balik umah.then, masak2 untuk kami sekuarga. nda kira la lunch atau dinner.minum petang pun rajin ja wat kuih.(tabikk)..n satu aku puji,masakan mamiku amatt sedappp..buktinya, abgku suh bininya masak mcm mamiku.(abgku ni jarang puji org)..

bersama suami tersinta.Juara Rakyat Saga

bersama teman2 PUSPANITA TENOM

 

Sunday, 30 January 2011

"Limau Mandarin"

tadi aku round2 Giant besar Inanam.aku aim 1 benda ja iaitu limau mandarin yg manis!geram juga aku kadang2 tertipu dgn yg masam..jadi aku lebih sukakan mandarin-tangerine (limau mandarin yg kecik2 n cumil2 tuh)..sbb kebarangkalian dia utk manis adalah 90% drp pilih limau mandarin yg besar..hehehe.(melalui firasat dlman hati ja neh).tp, yg plg x bestnya,.limau nih belambak tym CNY jew..apsal raya len x available plak.hmmm..kompius dlm kpala otak aku ligat mentafsir andaian sendiri..adakah buah nie tumbuh masa maw dkat2 CNY tau cmna..hmm firasat aku, dorg takut rugi kot xda org beli klu bukan raya CNY.hehehe...anyone tau??..td, pas aku smpai bilik ja..on lappy then search ttg khasiat limau mandarin nih..sbb takut gak.aku makan dlm kuatiti yg byak.nnt sia2 ja masuk dlm perut ku.kesian la hati aku memproses mknan import2 nih..
nah ini dia yg aku dpt:
ni laa limau mandarin tangerine yg aku story td tuh..tggal 6 bijik jek lg.peace!
1. Kandungan Vitamin C yg tinggi dikatakan mampu melindungi tubuh dari serangan kanser, merangsang pengaliran darah dan mempercepatkan kesembuhan luka dalaman dan luaran. 
 
2.Nilai kalsium yg tinggi pula menguatkan gigi dan amat mujarab meningkatkan ketahan badan terutama tulang dari ancaman penyakit pereputan gigi dan osteoporosis.
 
3. Vitamin B pula merupakan sumber utama mencegah kecacatan bayi dalam kandungan dan melawan penyakit jantung.
 
4. Serat tinggi yg larut dlm air dinamakan pektin telah dibuktikan mampu menahan rasa lapar disamping dapat mengurangkan tahap kolesterol dalam darah maka sering menjadi pilihan bagi produk pelangsingan badan.
 
5. Antioksida dapat melindungi kulit dari bahan radikal bebas justeru melambatkan proses penuaan.

6. Jus limau mandarinjuga dikatakan mampu mengubat asma, tuberkulosis, demam, penyakit bronkitis dengan merangsang saline dalam paru2 untuk melegakan dan mengeluarkan kahak berlebihan dan melindungi paru2 dari dijangkiti virus semula. Mujarab mengatasi masalah penghadaman terutama sembelit dan kronik dispepsia.


p/s: di mana ada limau mandarin, di situ lah aku.peace!



 

our trip to Kuala Penyu for soil sampling

feri vehicles ni menghubungkan Kg.Bingkul - pekan K.Penyu..free of charges!

Pekan K.penyu dihadapan. walaupun ada 2 buah kreta jek masa tuh..tp feri nih still akan gerak ke seberang..nice! no need to wait 4 long time

View

the orange boat ~ for people and motorcycle also available!

ME! sempat pose amik kenangan..peace!

beautiful scenery & outcrop at Pantai..near to Kampung Gorowot

The road are still under construction!


Thursday, 27 January 2011

Zoo Lok Kawi Sabah

xtaw la apa scientific name bintang neh..

harimau dahan..tmpat stay dia ni sementara ja..

rusa?kijang?

kijang?rusa?

kerbau minangkabau (yaka)hehe

parrot
approximately 30km from KK. Adult RM10, Child RM5 (for warganegara only). for foreigner, have other price. peace!