Tuesday, 8 March 2011

**happy women's daY**

wahh.. x ku sangka, hari ni hari wanita sedunia lah pulakk...selamat hari wanita buat suma wanita dunia..aku tau hari ni hari wanita pun sbb dgar HotFm pagi tadi dan dgar spatah 2 kata dr Datin Seri Rosmah Mansor :). .hari ni rasa hepi lah sgtt..sbb dapat 2 baju yg sgt bezz dari dia.ehh?untuk hari wanita ka ni ya..(anggap jelah macam tuh kan)..thnx vy much to HIM..
very  LIKE the SMITH!

Sunday, 6 March 2011

al - bukhary

waktu aku form 5 dulu, skolah aku dapat la sumbangan dari Yayasan Al-Bukhary.dapat buku rujukan FREE, buku latihan soalan past year spm FREE dan kalau kelas hari sabtu dapat makan FREE.kelas tambahan tuh kami panggil "kelas al-bukhary".dulu aku tertanya2 jgk, apa benda la al-bukhary tu kan.rupanya yayasan ni kepunyaan sorang jutawan M'sia yang amat baik hati iaitu Tan Sri Mokhtar Al-Bukhary.


Tan Sri orang ke-8 paling kaya di Msia dan ke-32 di Asia..salute!! (si google)
serba ringkas kehidupan & bisnes Tan Sri yang aku baca dari sumber tenet:
-> beliau ada kelulusan spm
-> dulu hidup miskin, rumah x katil, x meja, x krusi pun..hidup susah
-> asal kluarga dari Yamen
-> anak ke-3 dari 7
-> mula berniaga tahun 70-an, ganti bapanya yang menternak binatang
-> ternakan tu kena penyakit
-> beralih arah dgn menjual daging kpd restoran2
-> peniagaan tu makin maju
-> beralih arah kpd perniagaan syrkt pengangkutan, dapat permit 4 lori kelas A.tp beli 2 lori
-> syrkat tu masih wujud sampai skrg dgn > 40 buah lori
-> tubuhkan syrkt pengedar beras
-> bisnes trus berkembang dan menambah lagi bisnesnya kpd gula
-> diberi kontrak untuk edar teh, tepung coklat, susu tepung, beras dan minyak sapi kpda kerajaan
-> dpt kontrak pembekalan susu dgn usahasama di bawah brand Fernleaf dan Anchor
-> jual kpntingan bekal susu sbb ekonomi meleset
-> dijemput ke delegasi di China, dan beliau menjalankan sistem "barter" iaitu tukar koko dgn teh china
-> bisnes makin maju, dpt kepercayaan bekalkan pakaian uniform dan kasut tentera
-> kemudian, mengembangkan bisnes dgn bidang perkapalan dgn menghantar beras ke Thailand, sbh dan srwak
-> alami kerugian dan terpaksa menjual kapalnya
-> memulakan bisnes dlm bidang hartanah dgn membeli tanah dan membuat perumahan
-> bergiat dlm 3 bidang penswastaan: berjaya membeli Johor Port dgn tender 330 juta dan menjayakan projek Pelabuhan Tanjung Lepas. kemudian terlibat dalam penswastaan air
-> membeli syrkat kejuruteraan 

Sehingga kini, Yayasan al-Bukhary membelanjakan lebih RM300 juta bagi aktiviti keagamaan, kebudayaan dan pendidikan. selain itu juga, Yayasan al-Bukhary hanya membiayai pelajar miskin. Antara inisiatif yang dilakukan adalah membiayai pelajar Muslim miskin dari serata ASEAN supaya belajar di Malaysia.

huh! kejayaan beliau amat aku kagumi..walaupun jadi jutawan, tp amal tetap beliau lakukan..terus aku pun memasang angan2 andai la 1 hari aku jadi macam ni.habislah aku jadi boros kannnn!

duit susah di cari, tapi senang di curi..kesimpulan: bila ada duit tu, jan lupa kpd org kurang upaya.Dari Anas bin Malik Radhiallahu Anhu katanya: Rasulullah Sallahu Alaihi Wasallam bersabda: “ Segeralah kamu bersedekah kerana bala bencana itu tidak dapat melangkahi sedekah.”(Hadis riwayat Imam Baihaqi).

 marilah klik sini dan berbuat amal : http://www.irm.org.my/portal/
(klik kat button DONATE)

p/s: trima kasih atas buku latihan past year spm biology.syukur dpat B jgk start dari 0.huh!

"he's my idol".PEACE!

adik @ sista

haa...gmbar kat atas nie lah orgnya..hehe merangkap adik aku yg sorangg...haishh...byak alkesah aku dgan dia nie...dari pekara nda sekret, sekret, separa sekret, sedang2 sekret suma lah kami share..nie serba sedikit pasal budak nie..
nama yg kwn2 dia panggil rainy OR chie2.kami pggil dia skrg "c adik" ; klu baba ku mau balik akan panggil la dia kuar "gund**" !! (hahaha! adik maafkan akak)
besday dia 23th july 1994 (masi muda, tp pikiran mcm urg tua bgka!)
tingkatan semasa, form 5 ( bdk sains d skul lama aku..sma dgan aku jgk :)..p/s nanti ko jadi geologist juga kah???haha
lain-lain tambahan, bakal menduduki spm tahun ini (2011)


▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓██████████▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓███░░░░░░░░░░███▓▓▓▓▓
▓▓██░░░░░░░░░░░░░░░░██▓▓▓
▓██░░░░░░░░░░░░░░░░░░░██▓

...██░░░░░░██░░░░░░░░░░░░░██
█░░░░░░████░░░░░░░░░░░░░█
█░░░░░░████░░░████░░░░░░█
█░░░░░░░██░░░░░░░░░░░░░░█
█░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░█
█░░░░░██░░░░░░░░░██░░░░░█
█░░░░░░█░░░░░░░░░█░░░░░░█
██░░░░░██░░░░░░░██░░░░░██
▓██░░░░░█████████░░░░░██▓
▓▓██░░░░░░░░░░░░░░░░░██▓▓
█████████████████████████
*yeah..aku musti belajar utk spm.bapa aku suh aku jadik DOKTOR!!

salah satu kegemaran dia adalah editting pixtures! so korang bleh la check out kat fb address yg terhimpun dgn pixture2 yg mantaps slpas d edit menggunakan SOFTWARE dari bestiest aku miss ELNA & photoscape. fb address dia ada 3 : 


selain tuh..aktiviti kegemaran ni budak adalah bermain badminton!!uhhh..dan aku akan jadi mangsanya untuk menemankan dia bermain di dewan atas sebab munasabab yg tertentu..(padahal aku heran klu aku balik hostel cmna???)..sebab munasabab adalah :
1. malu2 sma kwn2 yg bawa dia main..(padahal dlm hati suka)
2. bleh bawa keta. aku jadi bahan spya dia x kena marah.kunun aku sedang ajar dia driving (dulu lah..skg dia kena bg green lite uda bwa keta kesana kemari.ciss u!)

ni budak ah.sgt d kasi manja..org cakap, besa la anak bungsu.. (.eeeee..maluu suda besar)..tp aku x kesah sbb dia nda luki byak.luki sikit ja...(janji luki tu tatap ada kan!)..dulu sblum dia pandai bawa keta, aku jd driver dia p kedai.pastu apa lg.aku pun minta la blanja dia.contohnya : reload DiGi Rm5, sagu, pen, pensil etc..pa2 jala yg telintas d pikiran ku waktu tuh..hahaha..aku sgt suka kerjain dia..hehehe...penah dulu aku ajukan soklan dgn dia, begini:
  aku: ko x mau adik lg ka?
adik: x mau..hehee (sambil tesengih2 yg sgt sengih)
 aku: napa pulakk??
 adik: x mau lah.nnt aku x kena manja sudah..
 aku: ketawa dgn ter kahak2.. 


aduhh...malas uda aku type..tggu part 2 lah yaa..peace!