Sunday, 29 May 2011

"Hai Alam Pekerjaan, Bye Alam Persekolahan"

baru seminggu aku siap praktikal..ada 9 minggu lagi..hehehe..biarpun seminggu, macam2 dah aku dah lalui..1st day ke tempat kerja, awal gerak dalam jam 7 pagi dah sampai dek kerana takut jammed.tp aku sungguh bertuah.tempat tinggal dgn tempat kerja tidak pernah jammed plak..hehe..so, makin lama tiap hari makin on time 7.55 pagi baru sampai ofis (sgtlah menepati masa)..pastu 2,3 hari dekat ofis memang boring!..u x tahan uda.aku kena suh baca banyak contoh laporan projek, tp hari pertama ja baca.lepas tu bosan! (korang mesti mau pecaya apa aku cakap)...ntuk hilangkan boringan aku tuh, aku p minta la kerja dgn secretary. so, dapatlah kerja fotostet buku laporan projek syarikat tuk d hantar.adeh baru ku prasan, banyak gak projek besar dorang nih..(bos aku kaya la tu, dia ada 2 share syarikat)..

hari khamis bersamaan 28 Mei 2011, ahh..girangnya hati bila big boss bagitau esok ikut p JMG untuk sebutharga projek telaga pemantauan dkat Lohan Tailing Dam.lepas dari JMG tu terus p tgok site kat Ranau..ohh..tidaklah bosan kannn..?

hari jumaat bersamaan 29 Mei 2011, tepat 9 pagi sampai dekat JMG..mmg blurr la masa tu..rupanya aku bawa nama syrkat lain lah pulak..means, aku bawa nama JARABUMI BERGABUNG SDN BHD. jadi, klu syrkt tmpat aku keja tu xdapat projek tu, sekurang2nya sykat yg aku bawa masa sebutharga tu ada peluang tuk dpat kan..kesimpulan disini, orang cina pandai rebut peluang bisnes, sbb tu la dorang capat maju dan kaya..

OKEH..masa d Ranau plak, kami dgn syrkt2 lain yg mau rebut projek tu suma p tgok site.ada 12 borehole kena buat okeh!!okay..knpa mau buat borehole ni??

begini..dulu2 masa zaman kegemilangan Lombong Mamut,  dorang p buang ja sisa2 tu dgn buat 1 empangan besar d kenali Lohan Tailing Dam. okeh, skrg kawasan tu sgtt la berasid, sehingga penduduk2 d situ amat risau dgn air yang dorang minum.masa belajar geo sekitaran dulu, cikgu aku cakap rambut2 org sekitar sana suda d ambil sampelnya dan berbeza daripada org besa.mksud, dorang suda kena kesan dari kesidan yg amat dasyat itu.(sekian)..okeh, berbalik kpd projek tadi, telaga pemantauan ni di peruntukan oleh krajaan, untuk ambil sampel air bawah tanah dan d ujikaji apa penyelesaian yg patut d buat untuk kurangkan/hilangkan keasidan yg melampaui batas itu..

setakat ini dulu cerita saya..sekian dan peace! (mudah2an syrkt tmpt ku kerja dpt projek tu, bleh la aku buat repot LI dgn santekk)